Stress

Stress er noe stort sett alle opplever i mer eller mindre grad gjennom livet, og kan årsakes av flere ting. Mange kan kjenne seg igjen i følelsen å løpe etter klokka i en travel hverdag eller kjenne på noe som er ekstra vanskelig. Men hva skjer ved langvarig høyt stressnivå? Og hvordan påvirker dette muskel- og skjelettsystemet?

Hva er stress?

Stress er en naturlig og viktig respons i kroppen. Vi har sunn respons som kommer naturlig gjennom fight-or-flight-respons. Dette gjør at vi er mer skjerpet i situasjoner der vi trenger det, og når denne situasjonen er over reduseres responsen. Usunn respons er om vi har et høyt stressnivå over lenger tid uten eller med få reduseringer. Dette er ofte når man har gått og kjent på at man har vært stressa over lenger tid og man kjenner at man blir sliten, får dårligere konsentrasjon og nedsatt livskvalitet. Hvis dette går enda lenger, så sier vi at man “går på veggen” og opplever utmattelse og sykdom.

Hvordan påvirker stress muskel- og skjelettsystemet?

Når stressnivået øker får vi økt produksjon av stresshormoner. Disse hormonene påvirker hjerte, blodårer, lunger, lever, skjelettmuskulatur og immunsystemet. Langvarig aktivering vil kunne påvirke funksjonelle organplager, blant annet muskelspenninger, fordøyelsesplager, hjerteinfarkt og høyt blodtrykk.

Men hvorfor er vi som naprapater så opptatt av stress? Vi spør ofte pasienter om dette og hvordan hverdagen ser ut. Og hvorfor gjør vi det? Vi ser at denne faktoren også påvirker muskel- og skjelettsystemet i form av muskelspenninger, og deretter smerte. Ofte ser vi at våre pasienter som opplever mye stress søker for stiv i nakke og skuldre, hodepine, kjevesmerter og smerter i brystet.

Råd for å stresse ned

Det finnes mange gode råd for å redusere stressresponsen. Det første man bør identifisere er hva årsaken kan være og unngå å provosere dette. Denne årsaken kan være veldig individuelt, og kan omhandle alt fra familie, jobb, økonomi, dødsfall etc.

NHI anbefaler også å ikke ha så høye forventninger til deg selv, fire litt på kravene og være flink til å bruke helger og ferien på å ta en “time out”. Vi ser også at fysisk aktivitet reduserer denne responsen, samt angst og depresjon. Dette er en vesentlig del av behandlingen for disse tilstandene. Les mer om hvorfor du bør være fysisk aktiv og hvordan du kommer i gang i vårt blogginnlegg her. I tillegg kan du tenke om du har noen tidligere erfaring med stressredusering, og kanskje du har noe som har fungert for deg tidligere?