Nyttårsforsett?

Har du nyttårsforsett? Handler det kanskje om å spise sunnere og trene mer? Uansett hva målet ditt er, så gir vi våre tips for å starte det nye året på en best mulig måte. For å ha en hverdag med jevnlig aktivitet og et godt kosthold gir først og fremst flere positive helseeffekter som kan gi deg en bedre hverdag.

Aktivitet

Hva er det helsemyndighetene anbefaler av fysisk aktivitet? Helsemydighetene har følgende minimumsanbefaling:

Voksne og eldre bør være fysisk aktive i minimum 150 minutter med moderat intensitet eller 75 minutter med høy intensitet per uke, eller en kombinasjon av moderat og høy intensitet.

Så hva betyr dette? Det betyr jo høyere intensitet du har på treningen din, jo færre minutter trenger du å trene. Uansett om du trener 75 min med høy intensitet eller 150 min med moderat intensitet, så kan disse fordeles opp i flere bolker under en uke på ned mot 10 min.

Skal du oppnå et aktivitetsnivå som genererer ytterligere helsegevinst er dette anbefalingene:

For å oppnå ytterligere helsegevinster bør voksne og eldre utøve inntil 300 minutter med moderat fysisk aktivitet i uken, eller inntil 150 minutter med høy intensitet, eller en kombinasjon av moderat og høy intensitet.

Hvordan øke aktiviteten i hverdagen?

Flere av pasientene som kommer til oss sier at de ikke oppfyller de aktivitetsmålene. Så hvilke tiltak kan du gjøre for å komme i gang med aktivitet? Her er noen råd vi ofte gir:

  • Gjør noe du synes er gøy! Kanskje noe du har gjort tidligere som du vet du mestrer? Dette kan være en spesifikk idrett eller treningsform som fotball, svømming, klatring, sykling osv.
  • Variasjon – unngå å bli lei. Det de fleste ofte gjør er å kun trene en treningsform. Da er risikoen ganske høy at du kommer til å gå lei etter en stund. Prøv å varier trening mellom 2-3 treningsformer. Med variert trening reduserer du også sjansen for å pådra seg skader.
  • Sett et realistisk mål, gjerne som du vet du klarer! Så kan du øke målet etterhvert. Dette kan være mål om trening pr. uke, hvor fort du skal løpe eller hvor mye du skal løfte. 
  • Start rolig, både med intensitet og økter pr. uke. Dette hjelper både kroppen og hodet til å venne seg til aktivitet. Du må ikke ta ut alt du har hver eneste økt.
  • Ikke ha for høye forventninger til deg selv, tenk heller på øktene du får til framfor de du ikke får til. Og tenk gjerne at; alt er bedre enn ingenting. Er en 15 minuttersøkt det du klarer å få til den dagen, da er det så mye bedre enn ingen økt i det hele tatt!
  • Se på trening som egentid, og ikke noe du må gjøre. Å prioritere trening er det samme som å prioritere deg selv. Unn deg litt egentid – ta en treningsøkt!

Kost

Kosthold er for mange vanskelig. Det er lett i en travel hverdag å ta raske og usunne valg. Her er råd vi ofte gir våre pasienter:

  • Variert kosthold. Varier både med kjøtt/fisk, grønnsaker og karbohydrater (pasta, poteter og ris). Ha fokus på å få i deg mye grønnsaker, frukt og bær samt grove kornprodukter i løpet av en dag.
  • Spis jevnlig gjennom hele dagen. Dropper du måltid, så blir det vanskeligere å gjøre gode matvalg resten av dagen. Ofte blir suget etter raske kalorier større.
  • Ha en eller flere bestemte “kosedager” i uka. Du skal ha lov til å kose deg. Ved å ha bestemte dager der du kan kose deg litt ekstra bidrar til å begrense det totale inntaket til kun disse en eller to dagene. Det kan bidra til at du spiser mindre andre dager og at totalen blir mindre.
  • Får du kveldssøtsug? Lag frukt eller gå deg en liten tur. Får du søtsug på dager du skal unngå søtsaker, kutt gjerne opp frukt – dette kommer til å smake mye bedre enn den sjokoladen! Et annet tips er å gå seg en tur. Etter litt fysisk aktivitet minsker ofte søtsuget, og å gå en liten tur etter en hel dag på jobb og med hverdagens kjas og mas er også veldig godt for kropp og hode.

Les mer om Helsedirektorates anbefalinger for kost her.

Og hvorfor skal du være fysisk aktiv og ha et godt kosthold?

Fysisk aktivitet og et godt kosthold bidrar til bedre livskvalitet og helse. Effektene av, og hvorfor vi bør prioritere fysisk aktivitet kan du lese her. Det er dette vi i Skedsmo og Gjerdrum Naprapatklinikk er opptatt av. Ikke nødvendigvis vektnedgang og det estetiske som mange er opptatt av, dette er en bonus og kan sammen med de andre faktorene bidra til økt selvfølelse og livskvalitet.

» Fysisk aktivitet fremmer helse, gir overskudd og er et viktig og veldokumentert virkemiddel i forebygging og behandling av over 30 ulike diagnoser og tilstander. Herunder blant annet diabetes, hjerte- og karlidelser, ulike former for kreft, depresjon og angst. Fysisk aktivitet har positiv effekt på kognitiv utvikling, demens og en ulike minnesfunksjoner

Helsedirektoratet

Har du smerter som begrenser din evne til å oppfylle aktivitetsmålene? Ta kontakt, så en av våre naprapater hjelpe deg!