Hvorfor skal man være fysisk aktiv?

Du har kanskje hørt at det er lurt å være i fysisk aktivitet? Hos oss på klinikken hører vi ofte at pasienter sier at de burde trene mer enn det de gjør i dag. Men hvorfor er det så vanskelig? 

Helsenorge oppgir blant annet disse fordelene ved å trene;

  • Kroppen svarer umiddelbart på fysisk aktivitet – Du får umiddelbart effekt på bl.a. regulering av blodsukker og blodfett, samt senket blodtrykk.
  • Fysisk aktivitet forebygger sykdommer – Gir økt psykisk velvære og bedre generell fysisk helse.
  • Positiv effekt på stress – Etter trening får man økt utskilling av beroligende hormoner. 
  • Aktivitet som medisin og behandling – En del av behandlingen for pasienter med hjerte/-karsykdommer, kreft, kols, diabetes og overvekt.

Hvorfor er vi på Skedsmo og Gjerdrum Naprapatklinikk opptatt av å fremme fysisk aktivitet?

I tillegg til disse generelle helsefordelene, så har trening fordeler knyttet til muskel- og skjelettsystemet. Dette er fordeler som vi under behandling og rehabilitering av smerter og skader kan nytte oss av. 

1.Fysisk aktivitet har smertelindrende effekt. 

UiO sier at fysisk aktivitet og trening kan være en billig og god medisin. Under aktivitet får vi økt utskilling av beroligende hormoner, men vi aktiverer også kroppens egne smertehemmende systemer, både under og etter trening. Så hva skal du gjøre når du har vondt i rygg, nakke eller andre steder? Vær fysisk aktiv!

2. Fysisk aktivitet gir oss sterkere skjelett. Helsedirektoratet sin aktivitetshåndbok sier følgende om dette; 

Vi når maksimal beinmasse i 20–30-årsalderen, og deretter reduseres den med økende alder. I tillegg til at kvinner har et høyere tap av beinmasse med alderen, inntreffer også en kraftig reduksjon i forbindelse med menopausen. (…) Balansen bestemmes av belastningen som beincellene utsettes for; underbelastning fører til redusert og overbelastning til økt beinmasse.”

Dette vil si at er vi understimulert med fysisk aktivitet, så har vi økt risiko for å utvikle et svakt skjelett. Aktivitetshåndboken sier også at det er “klart påvist at risikoen for hoftebrudd er redusert hos trente personer”.

3. Du har kanskje hørt at man også får sterkere muskulatur av å trene? Det stemmer!

Aktivitetshåndboken sier også at muskler er vev som er svært tilpasningsdyktig. Dersom du gjør noe med store utholdenhetskrav, altså høy puls, så påvirker denne muskulaturen i betydelig grad. Når det kommer til hvor bra muskelen er på å trekke seg sammen, så har trening vist økt aktivering og økt rekruttering av motoriske enheter (koblingen mellom ryggmargen og muskelen) etter en periode med trening, så får altså bedre kontakt med muskulaturen din. Dersom du trener, så blir du heller ikke like sliten og trøtt i musklene du bruker.

Hva anbefales av aktivitet?

Tross alle disse fordelene oppgir Folkehelseinstituttet at halvparten av 15-åringer og kun ca. 30% av alle voksne som oppfyller anbefalingene for fysisk aktivitet, og beskriver dette som urovekkende. Disse anbefalingene er; 

Å være i moderat fysisk aktivitet i minst 150 minutter per uke, det vil si minst 30 minutter per dag fem dager i uka. Og beskriver moderat aktivitet som aktiviteter som gir deg raskere pust enn vanlig, f.eks. rask gange. 

Folkehelseinstituttet sier at ofte så er det mangel på aktivitetslyst som gjør oss inaktive. Vi på klinikken opplever også at stress, dårlige rutiner og hverdagens mas og kjas får mye av skylden til at folk er mer inaktive enn de måtte ønske.

Hvordan bli mer fysisk aktiv?

Det finnes mange måter å bli mer fysisk aktiv på. Norges Helseinformatikk sier at ofte går mange alt for hardt ut, og skal begynne sitt “nye” liv med å løpe 7 kilometer om dagen, samt klemme inn spinningøkter på kvelden. Hos oss på Skedsmo og Gjerdrum Naprapatklinikk pleier vi å anbefale å starte rolig for å ikke drepe treningslysten etter kort tid. Du kan heller trappe opp treningen over tid. Så hvor skal du begynne? Vi har noen tips til deg: 

  • Du kan ha som mål å gå alle trapper når du skal opp eller ned en etasje
  • Gå av bussen to stopp før du egentlig skal av og gå siste biten
  • Sykle til butikken i stedet for å ta bilen.

Skal du finne deg en treningsform – gjør noe du synes er gøy! Dette er kanskje en idrett du holdt på med i yngre alder eller aktivitet du alltid har hatt lyst til å prøve. Så kan du gjerne ta med deg partneren eller naboen, hjelper du folkehelsen enda et hakk videre mot målet.

Ønsker du aktivitetsveiledning, eller har plager som begrenser din daglige aktivitet? Skedsmo og Gjerdrum Naprapatklinikk består av to naprapater som gjerne hjelper deg med undersøkelse, behandling, rehabilitering og aktivitetstips!

Referenser:

https://helsenorge.no/trening-og-fysisk-aktivitet/hva-fysisk-aktivitet-gjor-med-kroppen#Positiv-effekt-p%C3%A5-stress-og-smerter

https://www.fhi.no/nettpub/hin/levevaner/fysisk-aktivitet/#utfordringar-for-fysisk-aktivitet-og-folkehelse

https://www.helsedirektoratet.no/tema/fysisk-aktivitet

https://nhi.no/trening/aktivitet-og-helse/treningsrad-generelle/fysisk-aktiv-hvorfor-mirakelkur-for-kropp-og-sinn/?page=5

https://www.med.uio.no/helsam/forskning/grupper/fysioprim/aktuelle-saker/fysisk-aktivitet-og-smerte.html