Skadeforebyggende tips

Hverdagen er i gang igjen etter sommeren, og for mange betyr dette også å komme i gang med treningen. Men hvordan skal du gå fram for å få gode resultater på treningen og samtidig unngå skader? Her er våre skadeforebyggende tips!

Hva er en skade?

Så først of fremst, hva er en skade? Vi kan dele skader inn i to hovedkategorier, akutte skader og overbelastningsskader. De akutte skadene oppstår plutselig ved en hendelse, mens overbelastningsskadene gjerne kommer gradvis og over tid uten en klar hendelse. Hvilke strukturer som påvirkes avhenger helt av skaden.

Start rolig

Når du skal starte opp treningen igjen, så er første råd; Start rolig! Trening er ferskvare, og må vedlikeholdes for å holde samme nivå som du har gjort tidligere. Har du ikke trent på en stund, må treningsgrunnlaget og kroppens strukturer bygges gradvis opp igjen. Tren korte og få økter i begynnelsen, og la kroppen restituere seg mellom hver økt.

La kroppen tilpasse seg

Og hvorfor det? Kroppen har en fantastisk evne til å tilpasse seg de belastningene den utsettes for. Og denne tilpasningsevnen kalles adaptasjon, og gjør at trening gir resultater. Kroppen brytes ned av trening og bygges opp igjen av restitusjon, mat og hvile. For at denne prosessen skal fungere optimalt, så må oppbyggingen være større enn nedbrytningen. Er det omvendt, at vi bryter kroppen ned mer og mer for hver økt, så øker risikoen for belastningsskader betraktelig.

Øk belastningen suksessivt

Når vi gjennomfører trening og restitusjon som gjør at kroppen tilpasser seg en høyere belastning/ adapterer seg, så kan vi etterhvert suksessivt øke belastningen. Da kan du trene på en høyere belastning enn du har gjort tidligere, altså du kan trene med høyere varighet, intensitet og/eller hyppighet. Dette kalles progresjon, og betyr “jevn framgang”. Hvor mye du kan øke er veldig individuelt, men føl deg fram og lytt til kroppen. Kjenner du at du har økt for mye og for fort, reduserer du belastningen.

Varier treningen

Variasjon i trening er også en viktig faktor. Monoton og ensidig trening kan øke risikoen for overbelastningsskader. Finn gjerne ulike treningsformer som komplimenterer din idrett, treningsform eller mål. På klinikken pleier også anbefale alle å gjennomføre litt basistrening, som enkle styrkeøvelser. Som f.eks. hvis du trener mot et løp, så bør du også legge inn ulike øvelser som styrker fot, kne og hofte. Les gjerne også vårt innlegg om løpetips.

Hva gjør du hvis du får skader?

Så hva gjør du hvis du får en skade? Først og fremst, så unngå smertebringende aktiviteter. Kanskje du klarer å finne en treningsform som ikke provoserer smerten? Dette gir kroppen bedre forutsetning for å reparere de påvirkede strukturene. I tillegg, så rådes det til å besøke hos en terapeut som undersøke smertene dine. Vi ser ofte pasienter med overbalstningsplager på klinikken. En av våre naprapater kan veilede deg individuelt både med behandling og treningsprogram.

Har du smerter fra trening eller hverdagen? Vi hjelper deg med dine smerter både på Skedsmokorset og i Gjerdrum. Også kun en kort kjøretur fra Jessheim, Kløfta, Frogner, Lillestrøm og Strømmen. Bestill time hos oss her! 

Kilder:

https://arbeidsmedisin.legehandboka.no//handboken/kliniske-kapitler/vedlegg/gruppe-1—utredning-av-arbeidsrelatert-sykdom/muskel-skjelett-lidelser-vedlegg-1-1.13/

https://www.fysionett.no/belastningsskader/#Hva_er_en_belastningsskade