Løpetips!

Løpesesongen er i full gang, og vi får ofte spørsmål om hvordan man skal forebygge løpeskader. Vi ser flere løpeskader på klinikken i denne perioden, og vi har samlet noen av faktorene som vi opplever gir pasientene våre smerte under eller etter løping. Se våre løpetips her!

En av de vanligste årsakene til løpesmerte er at belastningen blir “too much, too soon”. Når våren melder sin ankomst, så får som regel løpemotivasjonen seg en boost. Da er det lett at løpeturene både blir lenger og hardere enn det kroppen er vant til. Kroppen har en fantastisk tilpasningsevne, men det tar lenger tid enn en uke eller to, slik mange kunne ønske.

Grunnleggende treningsprinsipper

Grunnleggende treningsprinsipper kan brukes til alle aktiviteter, og hvis du følger disse har du mindre risiko for å få skader og lange skadeavbrekk. 

  • Varighet er hvor lenge du løper, angitt i tid.
  • Intensitet er hvor hardt du trener, dvs. hvor høy puls du har gjennom treningsøkta. Løper du intervaller, så har du høyere intensitet enn ved langkjøring.
  • Hyppighet er hvor ofte du løper. Hvis du får nok restitusjon mellom hver økt, så minsker du risikoen for overbelastningsskader, og alle strukturer får tid til å tilpasse seg den nye belastningen.

Så hva bør du gjøre? Det er alltid en god idé å starte med rolige, korte turer 2-3 ganger i uka. Deretter, så kan du øke langsomt, både i varighet, intensitet og hyppighet. Begynner du å kjenne tegn til overbelastningsskader, så har du trolig løpt mer, hardere eller oftere enn det kroppen er vant til. Da bør du trappe litt ned igjen.

Varierende og alternativ trening

Varierende og alternativ trening er noe alle løpere bør inkludere i den ukentlige treningen. Variasjon er viktig for at treningen ikke skal bli for ensformig, noe som kan utvikle overbelastningsskader. Da kan du trene utholdenhet med en annen treningsform, som svømming eller sykling. Du kan også variere selve løpingen med ulikt terreng og ulike treningsmetode. Alle løpere bør også legge inn løpskomplimerende trening, det kan f.eks. være styrketrening eller bevegelsestrening for å redusere skaderisikoen og forbedre løpskapasiteten. 

Og husk; Det er enklere å forebygge skaden eller reparere den.

God løpssesong!

Ønsker du å lese mer om hvorfor vi bør være i fysisk aktivitet, så kan du lese mer her: https://skedsmonaprapatklinikk.no/naprapatklinikk/2019/11/28/hvorfor-skal-man-vaere-fysisk-aktiv/

Har du løpesmerter eller ønsker ytterligere veiledning med løping, så book time eller ta kontakt på post@skedsmonaprapatklinikk.no/naprapatklinikk. Vi hjelper deg med løpesmerter- og veiledning på klinikken både på Skedsmokorset og i Gjerdrum.