Spenningshodepine

Hodepine, og spesielt spenningshodepine er svært vanlig og et symptom vi ofte ser på klinikken hos oss. Spenningshodepine er en av de vanligste formene for hodepine, både når den opptrer som episodisk, at den kommer og går, eller er til stede konstant. Dette er en ufarlig form for hodepine, men kan være svært funksjonsnedsettende og mange opplever dårligere livskvalitet i hverdagen.

Hva er spenningshodepine?

Spenningshodepine oppstår gjerne i stressende situasjoner/ episoder i livet, som en konsekvens at man ikke klarer å slappe av i muskulaturen. I forskningen ser man at kontraksjon (aktivering) av muskulaturen rundt hodet/ansikt/kjeve over lengre tid kan bidra til spenningshodepine. I tillegg kan faktorer som syn, kjevens funksjon og nakkens bevegelighet og styrke spille en rolle for smertebildet.

Hva er symptomene på spenningshodepine?

Mange beskriver hodepinen som murrende, strammende eller trykkende med lokalisasjon i panna, over tinningen, i kjeven eller rundt hodet. Noen våkner opp med hodepine, og at den reduseres i løpet av dagen, mens andre opplever at øker i løpet av dagen og er verst på kvelden. Karakteristisk øker smerten i perioder med mye stress og uro. I tillegg til hodepinen kan noen oppleve svimmelhet og kvalme.

Mange opplever også hodepine i kombinasjon med nakkesmerte. Hvis man gnisser eller biter tenner, kalt for bruxisme, kan man også oppleve kjevesmerter i kombinasjon med hodepine.

Hva kan du selv gjøre for å redusere hodepine?

Ofte råder vi stressredusering til pasienter med spenningshodepine. Kanskje har du noe som har fungert for deg tidligere som stressredusering? Pasienten får individuelt tilpassede øvelser som skal bidra til økt bevegelighet og styrke i nakke og/eller kjeve. I tillegg er mosjon og generell bevegelighet med å redusere alle former av smerter og stress. Du bør også tenke om det er lenge siden du sjekket synet eller om du biter/gnisser tenner. Har du kjeveproblem, så er en tur til tannlegen å anbefale da det kan bli skader på tenner av spesielt gnissing.

Har du ofte forekommende migrene og spenningshodepine, så bør du ta kontakt med legen for å se om man kan gjøre noe. Langvarig migrenesykdom og høy dose migrenemedisiner kan påvirke spenningshodepinen til det verre.

Er du plaget med spenningshodepine?

Vi opplever at mange går med sterke smerter lenge før de oppsøker hjelp. Ønsker du undersøkning, behandling og veiledning av din hodepine? Vi ligger sentralt både på Skedsmokorset og i Gjerdrum, en kort kjøretur fra Frogner, Kløfta, Jessheim, Lillestrøm og Strømmen. 

Har du fått noen av disse symptomene ber vi deg oppsøke lege umiddelbart:

  • Har du fått en plutselig hodepine som du ikke kjenner igjen
  • Debut av hodepine etter 50 årsalderen
  • Du får anfall med bevisstløshet eller andre neurologiske symptom ved hodepine
  • Anfall av hodepine og oppkast 
  • Akutt og svært smertefull hodepine
  • Hodepine ved hoste