Kvinnehelse og barseltrening

Kvinnehelse og barseltrening

Vi har terapeuter med kompetanse på kvinnehelse, plager under og etter graviditet.

Rehabilitering og opptrening etter fødsel:

Rehabilitering og opptrening etter fødsel:

En graviditet og perioden etter fødsel innebærer betydelige endringer i en kvinnes kropp. Under en og etter en fødsel er det mange som opplever smerter fra bekken og korsrygg. Noen unngår visse øvelser på grunn av smerte, eller fordi de merker endringer i magemusklene. Vanlige bekymringer inkluderer en «ballong»-lignende utseende på magen eller en «pyramide»-form under sit-ups, selv med tilsynelatende funksjonelle magemuskler. Noen kvinner opplever også mindre urinlekkasje under trening eller fysisk aktivitet. Disse problemene stammer ofte fra svekkede bekkenbunnsmuskler, som spiller en avgjørende rolle i støtten til blære, livmor og tarm.

Ønsker du en time for dette, velger du «under/etter graviditet» i behandlingsmenyen når du booker time.

Vanlige problemer vi behandler under graviditet:

Vanlige problemer vi behandler under graviditet:

Selv om graviditet er en fantastisk tid, opplever mange kvinner ulike fysiske plager som kan påvirke hverdagen. Kroppens naturlige endringer i vekt, hormonbalanse og holdning skaper økt belastning på muskler og skjelett. Vårt mål er å hjelpe deg med å lindre disse ubehagene og gjøre graviditeten din mer komfortabel. Nedenfor finner du en oversikt over typiske plager vi som terapeuter kan bistå deg med. Behandlingen tilpasses den enkelte kvinnes situasjon og stadiet i graviditeten eller postpartumperioden. Vi har fokus på trygge og skånsomme behandlingsteknikker.

  • Bekkenrelaterte smerter (Bekkenløsning): Dette er en samlebetegnelse for smerter i symfysen (leddet foran i bekkenet), iliosakralleddene (leddene mellom korsbenet og hoftebenet) og/eller i hoftene. Smertene kan stråle ned i lysken, lårene og baksiden av bena.
  • Smerter i korsryggen (Lumbago): Økt belastning på korsryggen på grunn av endret kroppsholdning og vektøkning er vanlig.
  • Smerter i nakke og skuldre: Endret holdning og økt spenning kan føre til smerter i nakke og skuldre.
  • Smerter i ribbein: Etter hvert som livmoren vokser, kan den trykke på ribbeina og forårsake smerter.
  • Carpal tunnel syndrom: Hevelse i håndleddene kan klemme på nerven som går til hånden, og forårsake smerter, nummenhet og prikking i fingrene.
  • Hodepine og svimmelhet: Hormonelle endringer og økt blodvolum kan bidra til hodepine og svimmelhet.
  • Muskelkramper: Spesielt i leggene, kan være relatert til endringer i elektrolyttbalansen og økt trykk på nerver.
  • Tyngdefornemmelse i bekkenet: En følelse av at noe tynger ned i bekkenet kan skyldes ligamentløsning og økt press.

Vanlige problemer etter fødsel:

Vanlige problemer etter fødsel:

Vår tilnærming starter med en grundig vurdering, inkludert undersøkelse for delte magemuskler (diastasis recti) og evaluering av bekkenbunnsmuskelfunksjon. Vi fokuserer på å aktivere bekkenbunnen og engasjere dype magemuskler, og gradvis integrere disse teknikkene i funksjonelle øvelser. Målet vårt er å gjøre deg i stand til å trene trygt og selvsikkert på egen hånd. Vi tar oss tid til å sikre at du forstår og utfører øvelsene riktig, og tilpasser oss kravene til morsrollen, som amming og stell av barnet.

  • Bekken- og korsryggsmerter
  • Delte magemuskler (diastasis recti)
  • Bekkenbunnsdysfunksjon (inkontinens, prolaps)
  • Smerter under trening eller samleie

Barseltrening

Barseltrening

Etter 14 år som naprapat og med videreutdanninger, har Naprapat Siri lang erfaring med behandling og trening relatert til svangerskap. En erfaring er at de aller fleste starter for hardt og for tidlig, og har liten kunnskap om hvordan hormonene og en fødsel påvirker kroppen. Hun har i flere år tilbudt barseltrening med gode tilbakemeldinger.

Bekkenbunnsmuskulatur er musklene som ligger innvendig i bekkenet, og danner gulvet i kroppen som skal motstå all økning i buktrykk som oppstår ved hoste, nyse, hopp og løp. Bekkenbunnstrening er viktig for å styrke og støtte musklaturen rundt urinblære, livmor og endetarm. Dersom bekkenbunnen ikke fungerer som den skal, kan det føre til ufrivillig lekkasje av urin, luft og avføring, samt nedfall av underlivsorganer.

Bekkenbunn kan trenes opp og bli sterkere igjen, akkurat som all annen muskulatur- dersom du ikke klarer å finne tilbake til denne kontrollen selv, kan du oppsøke oss for veiledning.

Hva fokuserer vi på under treningen?

Hva fokuserer vi på under treningen?

Ved første tilfellet undersøker vi magen for delte magemuskler, vi starter med aktivering  av bekkenbunn og får kontakt med dyp magemuskulatur. Etterhvert vil vi implementere dette i trening. Slik at du skal være trygg og komfortabel med å trene på egen hånd. Vi har god tid til å gå igjennom øvelsene, slik at amming, byssing og stell ikke er et hinder. Barnet kan du selvfølgelig ta med deg.

Lurer du på om dette er noe for deg? Send en epost til siri@skedsmonaprapatklinikk.no

Møt våre naprapater

Siri er vår spesialist på kvinnehelse og plager under/etter graviditet.

Siri Andreassen

Autorisert naprapat